Obľúbený kofeínový nápoj Slovákom stále chutí, podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR obyvateľ krajiny vlani v priemere skonzumoval až 2,8 kilogramu kávy. Tradične sa 1. október oslavuje ako Medzinárodný deň kávy.

Viete, že Slováci vlani skonzumovali 2,8 kilogramu kávy na obyvateľa, o 22 % menej ako v rekordnom roku 2014?  Dlhodobo sa spotreba na Slovensku pohybuje na úrovni 3,05 kilogramu (kg) na obyvateľa (10-ročný priemer). Najvyššiu spotrebu kávy dosiahlo Slovensko v roku 2014, 3,6 kg tejto plodiny na obyvateľa. Najmenej – 1,4 kg kávy skonzumovali obyvatelia Slovenska v roku 1990.

Káva je jedným z najviac obľúbených nápojov na svete. Kým pred desiatimi rokmi 250 gramov praženej kávy stálo v slovenských obchodoch  v priemere 2,01 eura, vlani sme zaplatili už 3,01 eura. Cena 100-gramového balenia instantnej kávy s kofeínom vzrástla z 3,8 eura v roku 2009 na minuloročných 4,2 eura. Vlani bolo možné objednať si šálku kávy espresso (7g) v kaviarňach na Slovensku v priemere za 1,2 eura.

coffee-2306471_1920

Na Slovensko sa doviezlo vlani 40,7 tisíca ton* kávy v hodnote 179,4 milióna eur. Medziročne sa dovezený objem znížil o takmer 8 % a v porovnaní s rokom 2015 viac ako o 10 %. Najviac kávy dovezenej na Slovensko v súhrne za posledných päť rokov pochádzalo z Nemecka, Poľska, Českej republiky, Maďarska a Talianska.

Medzinárodný deň kávy sa oslavuje od roku 2015 a vyhlásila ho Medzinárodná organizácia pre kávu (International Coffee Organization). Tento deň okrem propagácie a oslavy tohto nápoja slúži aj k tomu, aby sa pozornosť ľudí obrátila tiež k pracovníkom a životným podmienkam tých, ktorí ju pestujú.

Káva ako prevencia rakoviny čreva

Nedávno boli publikované dve štúdie vykonané na University od Southerm California, na ktorej sa zúčastnilo osem a pol tisíc dobrovoľníkov, vrátane piatich tisícov pacientov s kolorektálnym karcinómom, teda nádorom hrubého čreva.

Výsledok štúdií poukazuje až 30 percentné zníženie pravdepodobnosti vzniku rakoviny hrubého čreva u pacientov, ktorí pili kávu oproti tým, ktorí kávu nepili. Riziko je dokonca priamo úmerné počtu šálok ktoré použili – riziko sa znížilo o 22 percent u pacientov, ktorí vypili jednu až dve šálky kávy denne a o 44 percent po dvoch šálkach kávy. Takmer šesťdesiatpercentné zníženie rizika evidovali pri konzumácii dvoch a viac šálok denne.

coffee-206142_1920

Podľa autorov štúdie, káva hrá dôležitú úlohu urýchľovača, ktorý aktivuje priechod potravy do hrubého čreva a tým spôsobuje zníženie expozície tkanív karcinogénom.

Pokiaľ ide o druhú štúdiu, vedci z Inserm Univerzity v Lille, vyjadrujú myšlienku ochranného účinku kofeínu na niektoré mozgové choroby, vrátane ochorenia na Alzheimerovu chorobu. Výskumy boli realizované na myšiach, kde pravidelný príjem kofeínu bránil pamäťovým deficitom a niektorým modifikáciam tau proteinu (tau je známy proteín, ktorého abnormálna akumulácia v nervových bunkách je zodpovedná za kognitívne poruchy u pacientov s Alzheimerovou chorobou). Preto sa vedci sústredia „na klinické štúdie pôsobenia kofeínu u pacientov s Alzheimerovou chorobou“, ako sa vyjadril David Blum, vedúci výskumu v Inserm, ktorý zároveň štúdie viedol.